Međunarodni dan djeteta – Igre bez granica

Povodom 20. novembra – Međunarodnog dana djeteta, JU Dnevni centar Pljevlja i NVU „Zračak nade“ u saradnji sa Sekretarijatom za sport i mlade Opštine Pljevlja organizovali su Igre bez granica. Ova aktivnost realizovana je u sportskom centru „Ada“, a učestvovala su djeca iz Dnevnog centra, NVU „Zračak nade“, OŠ „Salko Aljković“, OŠ „Ristan Pavlović“, OŠ „Boško Buha“, kao i drugari iz OŠ „Mihailo Žugić“ iz Odžaka. Više od 120 učesnika uživalo je u druženju, muzici i i igrama za koje se nadamo da će postati tradicionalne i da će sledeće godine okupiti još veći broj mališana.
Zahvaljujemo se svima koji su uzeli učešće u igrama, kao i svim prijateljima koji su pomogli u organizaciji igara, a posebnu zahvalnost dugujemo vršiocu dužnosti Sekretara za sport i mlade gospođi Milici Sekulić.
Međunarodni dan djeteta, 20. novembar, je odlična prilika da se podsjetimo koliko je neophodno da se svi uključimo u rješavanje dječijih problema i prepreka sa kojima se suočavaju u odrastanju, kao i da što više učinimo za djecu, a time i populaciju u cjelini.
Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djetata, čiji je potpisnik i Crna Gora. Konvencija, navodi niz dječijih prava, uključujući i pravo na život, na zdravlje, na obrazovanje i igru, kao i pravo na porodični život, na zaštitu od nasilja, protiv diskriminacije, i podstiče promovisanje uvažavanja stavova djeteta.
Draga djeco, srećan vam Međunarodni dan djeteta!