AKTIVNOSTI 2023.

Posjeta izložbi priređenoj na trgu 13. jul u Pljevljima povodom državnog praznika Crne Gore - Njegošev dan

Međunarodni dan djeteta – Igre bez granica

Povodom 20. novembra – Međunarodnog dana djeteta, JU Dnevni centar Pljevlja i NVU „Zračak nade“ u saradnji sa Sekretarijatom za sport i mlade Opštine Pljevlja organizovali su Igre bez granica. Ova aktivnost realizovana je u sportskom centru „Ada“, a učestvovala su djeca iz Dnevnog centra, NVU „Zračak nade“, OŠ „Salko Aljković“, OŠ „Ristan Pavlović“, OŠ „Boško Buha“, kao i drugari iz OŠ „Mihailo Žugić“ iz Odžaka. Više od 120 učesnika uživalo je u druženju, muzici i i igrama za koje se nadamo da će postati tradicionalne i da će sledeće godine okupiti još veći broj mališana.
Zahvaljujemo se svima koji su uzeli učešće u igrama, kao i svim prijateljima koji su pomogli u organizaciji igara, a posebnu zahvalnost dugujemo vršiocu dužnosti Sekretara za sport i mlade gospođi Milici Sekulić.
Međunarodni dan djeteta, 20. novembar, je odlična prilika da se podsjetimo koliko je neophodno da se svi uključimo u rješavanje dječijih problema i prepreka sa kojima se suočavaju u odrastanju, kao i da što više učinimo za djecu, a time i populaciju u cjelini.
Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djetata, čiji je potpisnik i Crna Gora. Konvencija, navodi niz dječijih prava, uključujući i pravo na život, na zdravlje, na obrazovanje i igru, kao i pravo na porodični život, na zaštitu od nasilja, protiv diskriminacije, i podstiče promovisanje uvažavanja stavova djeteta.
Draga djeco, srećan vam Međunarodni dan djeteta!

Samoposluživanje

Nedelja globalnog obrazovanja (13.11-19.11.)

15.11. smo na poziv dragih prijatelja iz Gimnazije "Tanasije Pejatović" učestvovali u aktivnostima povodom obilježavanja nedelje globalnog obrazovanja.
Bili smo u prilici da čujemo i saznamo nešto više o postupanju u slučaju zemljotresa, poplava i požara, kao i o načinima preventivnog djelovanja na pomenute elementarne nepogode.
Zahvaljujemo se učenicima Gimnazije na divnom druženju. Posebnu zahvalnost dugujemo profesorici Adisi Malagić, pedagoškinji Ivani Vukašinović i profesorima Asimu Kuhinji i Ljubisavu Boričiću.
Radujemo se našem sledećem susretu.

Posjeta manifestaciji "Dani pljevaljskog sira"

Posjeta Umjetničkoj galeriji "Vitomir Srbljanović"

9.11. smo uživali u posjeti Umjetničkoj galeriji "Vitomir Srbljanović", u slikama i crtežima tivatske akademske slikarke Hane Mirkov.

Samoposluživanje - pita od jabuka

Radno-okupaciona radionica: Pustovanje vune

Obuka - Zavod za socijalnu i dječju zaštitu

Stručne radnice JU Dnevni centar Pljevlja, logoped i pedagog, prisustvovale su dvodnevnoj obuci koju je realizovao Zavod za socijalnu i dječju zaštitu uz finansijsku podršku kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori. Tema obuke bila je: Jačanje ključnih kompetencija zaposlenih u sistemu socijalne i dječje zaštite u postupku procjene i planiranja tokom rada sa korisnikom".

Radno-okupaciona radionica: Jesenji motivi

Fizičke aktivnosti

Radionica samoposluživanja

Posjeta Doma starih Pljevlja Dnevnom centru

27. oktobra proveli smo divno vrijeme u druženju i razgovoru sa prijateljima iz Doma starih Pljevlja. Zahvaljujemo se na poklonu i pažnji koju nam nesebično pružate.
Radujemo se našem sledećem susretu.

Kulinarska radionica

Radno-okupaciona radionica grupe korisnika starijih od 27 godina: glinamol

Radno-okupaciona radionica grupe korisnika mlađih od 27 godina: Jesen

Donacija Rotary club Pljevlja i Miloša Gačevića

Rotary club Pljevlja je organizovao štampanje i promociju knjige "Međureligijska tolerancija" autora Hadži - Miloša Gačevića u maju mjesecu. Sredstva prikupljena od prodaje knjige usmjerena su za kupovinu AGE ljuljaške za djecu sa smetnjama u razvoju iz Zračka Nade i Dnevnog centra Pljevlja.
Donacija je uručena u oktobru mjesecu i na taj način je obilježen mjesec mentalnog zdravlja.
Hvala gospodinu Milošu i predstavnicima Rotary kluba na vrijednoj donaciji.

Rođendanska zabava

13.oktobra smo u Dnevnom centru Pljevlja organizovali prigodnu zabavu povodom rođendana naših dragih Gordane, Kerima i Milije.
Mnogo zdravlja, sreće i ljubavi žele vam vaši drugari!

Obuka za edukaciju personalnih asistenata

U prostorijama JU Dnevni centar Pljevlja održana je obuka za personalne asistentkinje angažovane u okviru programa Javni rad. Personalne asistentkinje su upoznate sa specifičnostima rada JU Dnevni centar Pljevlja, njihovim pravima i obavezama. Takođe, personalne asistentkinje su stekle i određena znanja i vještine koje će primjenjivati tokom svog rada.

Fondacija "Marija Kotri"

Drugari iz JU Dnevni centar Pljevlja zahvaljuju se Fondaciji "Marija Kotri" na divnom poklonu u vidu knjiga namjenjenih djeci i mladima sa smetnjama i teškoćama u razvoju. Fondacija "Marija Kotri" iz Nikšića u sklopu projekta "Knjiga za sve" obradovala je mnoge mališane širom Crne Gore.

JU Dnevni centar Pljevlja - Javni rad

JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom Pljevlja u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje realizuje program javnog rada. U okviru projekta "Personalni asistenti za pružanje podrške djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i licima sa invaliditetom u JU Dnevni centar Pljevlja" angažovane su 4 personalne asistentkinje na period od tri mjeseca.
Program Javnog rada traje od 18. septembra do 18. decembra 2023.

Dječija nedelja - 06.10.2023. godine

NVU "Zračak Nade" i JU Dnevni centar Pljevlja su povodom Svjetskog dana cerebralne paralize priredili jedno divno druženje u restoranu Franca.
Nazdravili smo životu, dobijenim bitkama, svemu što smo prebrodili i onome što nas tek očekuje!

Dječija nedelja - Dječija žurka i sportske igre na trgu 13. jul

Djeca i mladi iz JU Dnevni centar Pljevlja i NVU "Zračak nade" družili su se sa najmlađim sugrađanima na trgu 13. jul u Pljevljima.
Hvala Sekretarijatu za kulturu, socijalna i druga pitanja na organizaciji ove aktivnosti koje je izmamila osmjehe svih prisutnih mališana.

Dječija nedelja - Dan osoba sa cerebralnom paralizom - sportske aktivnosti

Povodom Dana osoba sa cerebralnom paralizom JU Dnevni centar Pljevlja i NVU "Zračak nade" organizovali su sportske igre u kojima su nam se pridružili drugari iz Fudbalskog kluba Breznica, odjeljenje Zdravstveni tehničar iz Srednje stručne škole i volonteri.
Sportske igre nisu bile takmičarskog karaktera jer smo danas svi bili jedan zeleni tim. Zelena boja kao zaštitna boja osoba sa cerebralnom paralizom je boja rasta i obnove, označava čvrstoću i upornost, podstiče ljubav prema porodici i prirodi.
Uživali smo u druženju i brojnim igrama, podsjetili se koliko su značajne fizičke aktivnosti i poslali poruku podrške svim drugarima sa cerebralnom paralizom.
Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u današnjim aktivnostima.

Dječija nedelja - 05.10.2023. godine

NVU "Zračak Nade" i JU Dnevni centar Pljevlja obilježili su Svjetski dan pješaka. Nakon kiše, grad su obasjala djeca koja su u reflektorajućim pojasnim prslucima šetala glavnim ulicama.
Šetnjom i podjelom zastavica na kojima su djeca sama ispisivala svoja prava, skrenuli smo pažnju sugrađana i poslali jasnu poruku zajednici da smo kao pješaci i korisnici kolica ravnopravni učesnici u saobraćanju i životu zajednice.

Dječija nedelja - druženje sa književnicima u Centru za kulturu

Djeca i mladi iz JU Dnevni centar Pljevlja i NVU "Zračak nade" prisustvovali su druženju sa književnicima - "Ršum i Tode djecu vole" u Centru za kulturu Pljevlja.
Zahvaljujemo se Sekretarijatu za kulturu, socijalna i druga pitanja na organizaciji ove divne aktivnosti u kojoj smo zaista uživali.
Veliko hvala i književnicima, prijateljima sve djece, Ljubivoju Ršumoviću i Todu Nikoletiću što su danas bili naši domaćini.

Dječija nedelja - posjeta JU Dom starih "Pljevlja"

05.10. smo proveli divno vrijeme u druženju sa našim prijateljima u JU Dom starih "Pljevlja". Drugarima iz JU Dnevni centar Pljevlja i NVU "Zračak nade" u ovoj posjeti pridružili su se i drugari iz JPU "Eko bajka", kao i učenici Gimnazije "Tanasije Pejatović" i Srednje stručne škole sa profesoricom Adisom Malagić.
JU Dnevni centar Pljevlja i NVU "Zračak nade" su u zajedničkoj akciji sa učenicima pomenutih škola tokom prethodne nedelje prikupljali knjige koje smo poklonili našim današnjim domaćinima, dok su najmlađi drugari iz JPU "Eko bajka" za njih pripremili ukusne kolačiće i čajeve.
Zahvaljuljemo se zaposlenima u JU Dom starih Pljevlja na ukazanom gostoprimstvu, kao i svima koji su uzeli učešće u ovoj aktivnosti. Prijatelje iz Doma starih pozivamo da nas posjete u slobodno vrijeme.

Dječija nedelja - 04.10.2023. godine

NVU "Zračak Nade" i JU Dnevni centar Pljevlja posjetili su JPU Eko Bajka Pljevlja i uživali u bioskopu na otvorenom. Naši prijatelji iz vrtića divno su nas ugostili u svom dvorištu i učinili da se osjećamo kao u bajci.

Dječija nedelja - Posjeta JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Pljevlja

Drugari iz JU Dnevni centar Pljevlja, NVU "Zračak nade" i JPU "Eko bajka" - vaspitna jedinica "Osmijeh" 04.10.2023. posjetili su JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Pljevlja.
Uživali smo u druženju i zvucima različitih muzičkih instrumenata koje su nam predstavili učenici i nastavnici muzičke škole.
Zahvaljujemo se direktorici škole i svim drugarima koji su nam uljepšali ovaj dan.

Dječija nedelja 03.10.2023. godine

NVU "Zračak Nade" i JU Dnevni Centar Pljevlja organizovali su radionicu "Djeca su ukras svijeta" i u okviru ove radionice kroz izradu zastavica sa porukama dječijih prava, obilježili Međunarodni dan djece.

Dječija nedelja - Oslikavanje i pisanje dječijih prava na trgu 13. jul

Djeca i mladi iz JU Dnevni centar Pljevlja i NVU "Zračak nade" 03.10.2023. su zajedno sa drugarima iz osnovnih škola i najmlađim sugrađanima oslikavali i pisali dječija prava na trgu 13. jul.
Hvala svima na predivnom druženju u kome smo uz muziku, zabavu, crtanje, slikanje i pisanje još jednom istakli značaj poštovanja prava djece. Posebnu zahvalnost dugujemo učenicima i nastavnicama iz sledećih škola: OŠ "Ristan Pavlović", OŠ "Salko Aljković", OŠ "Boško Buha" i OŠ "Mihailo Žugić", kao i volonterima Gimnazije "Tanasije Pejatović" i njihovoj profesorici Adisi Malagić.
Veliko hvala zaposlenima u JU Centar za kulturu Pljevlja koji su nam nesebično pomogli u organizaciji današnje aktivnosti i izašli u susret svim našim zahtjevima.
Svoj djeci želimo srećnu Dječiju nedelju.

Dječija nedelja 02.10.2023. godine

NVU "Zračak Nade" i JU Dnevni centar Pljevlja organizovali su kreativnu radionicu "Drugarstvo" i ugostili drugare II razreda OŠ Boško Buha i njihovu učiteljicu Edvinu Pijuk. Divnim druženjem zatvorili smo prvi dan dječije nedelje. Danas smo obnovili šta drugarstvo znači.

Dječija nedelja - Jesenji maskenbal - 2. oktobar

JU Dnevni centar Pljevlja i NVU "Zračak nade" organizovali su Jesenji maskenbal i na taj način otvorili Dječiju nedelju. Šetnjom u kostimima sa bojama jeseni izmamili smo osmjehe na licima naših sugrađana podsjećajući još jednom da su djeca najvrijedniji ukras našeg grada.
Dječiju nedelju otvorio je predsjednik Opštine dr Dario Vraneš, a prisutne su pozdravili vršilac dužnosti direktora JU Dnevni centar Pljevlja, Goran Leovac i potpredsjednica NVU "Zračak nade", Lejla Kalajdžija. U maskenbalu i koreografijama plesnog kluba Sonrisa, uživala su djeca iz JU Dnevni centar Pljevlja, NVU "Zračak nade", OŠ "Mihailo Žugić", OŠ "Ristan Pavlović", OŠ "Salko Aljković", integrisano odeljenje OŠ "Boško Buha" i volonteri Gimnazije "Tanasije Pejatović".
Šetnji gradom i maskenbalu prisustvovali su i sekretarka Sekretarijata za kulturu, socijalna i druga pitanja, predstavnici JU Centar za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak, predstavnici JU Zavičajni muzej Pljevlja i JU Centar za kulturu Pljevlja, kojima se takođe zahvaljujemo.
Hvala svim drugarima i sugrađanima koji su učestvovali u današnjem maskenbalu.

Priprema kostima za jesenji maskenbal

Aktivnosti povodom Dječije nedelje u JU Dnevni centar Pljevlja i NVU "Zračak nade" (od 2. do 6. oktobra 2023. godine)

Jednodnevni izlet na Žabljak

U petak, 22.09.2023. godine organizovali smo jednodnevni izlet na Žabljak.
Djeca, mladi i osobe sa invaliditetom iz JU Dneni centar Pljevlja su u pratnji roditelja/staratelja i zaposlenih posjetili Crno i Zminičko jezero. Proveli smo divan dan u šetnji i druženju.
Zahvaljujemo se Nacionalnom parku Durmitor na besplatnim ulaznicama za obilazak Crnog jezera.
Posebnu zahvalnost dugujemo vlasniku i osoblju Hotela Soa koji su nam obezbijedili besplatan ručak i osvježenje i ugostili nas u svom restoranu.

Izložba fotografija Milice Knežević - Mjesto i tekstura (Trg 13. jul - Pljevlja)

Dani meda u Pljevljima

Obilazak Pametnog jezera

Divno prijepodne 8. septembra smo uživali u šetnji i druženju na Pametnom jezeru.

Donacija NLB banke

Direktorica filijale NLB banke u Pljevljima, gospođa Marija Terzić, uručila je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom Pljevlja donaciju u vrijednosti od 3000 eura.
Zahvaljujemo se prijateljima iz NLB banke na vrijednoj donaciji koja će biti iskorišćena za nabavku didaktičkog materijala i opreme za rad. Hrabri nas činjenica da u Crnoj Gori još uvijek postoje firme i kompanije koje imaju razumijevanja za najosjetljivije kategorije društva, koje pokazuju društvenu odgovornost, humanost i solidarnost.
Hvala u ime naše djece. Radujemo se svakom sledećem susretu.

Šetnja parkom i druženje u Milet Bašti

Druženje u Milet Bašti

Besplatno sedmodnevno ljetovanje u dječijem odmaralištu "Lovćen - Bečići"

Korisnici usluga JU Dnevni centar Pljevlja i ove godine, kao i prethodnih, bili su u prilici da borave na moru uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i JU Centar za socijalni rad za opštinu Pljevlja i Žabljak. U cilju obezbjeđivanja visokog stepena bezbjednosti i što prijatnijeg boravka nadzor nad djecom vršili su vaspitači iz CSR, dok su u odmaralištu na raspolaganju bili i zdravstveni radnici, spasioci, animatori i pomoćno osoblje. Zahvaljujemo se svima koji su izašli u susret svim našim zahtjevima. Takođe, veliko hvala što ste nesebično doprinjeli tome da djeca uživaju u pripremljenim sadržajima i kvalitetno osmišljenim svakodnevnim aktivnostima.

Dodjela diploma i proslava rođendana u Dnevnom centru

Uređenje dvorišta Dnevnog centra

Druženje u Milet Bašti

Zabava u Dnevnom Centru Pljevlja

7.jula smo u Dnevom centru organizovali prigodnu zabavu povodom polaska u Osnovnu školu naših najmlađih drugara – Anđela, Merjem i Dušan, rođendana koje smo imali u prethodnom periodu – Tijana, Anđela J., Anđela Z. i David, kao i odlaska na fakultet našeg dragog volontera Marka Damjanovića.
Proveli smo dan u divnom druženju uz muziku, igru i razgovor.
Svim prvacima želimo srećan polazak u školu, onima koji su proslavili rođendane mnogo zdravlja, ljubavi i sreće, a našem Marku mnogo uspjeha u nastavku školavanja.
Dragi Marko, hvala za sve dane koje smo proveli zajedno, za sve zagrljaje i osmjehe, za ruku prijateljstva koju si nam davno pružio. Znamo da ovo nije kraj našeg druženja i da nas nećeš zaboraviti, kao što ni mi nećemo i ne možemo tebe. Unaprijed se radujemo našem ponovnom susretu.

Pravljenje baklave

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želimo srećan Bajram.

Zabava povodom završetka Osnovne škole i osvajanja medalja naših drugara na sportskim igrama

19. juna smo ispred Dnevnog Centra prigodnom proslavom obilježili završetak Osnovne škole našeg dragog Alekse. Ovo je bila prilika i da naši dragi sportisti Anica i Ervin dobiju čestitke za osvajanje medalja na sportskim igrama u Herceg Novom.

Druženje u Milet bašti

ROĐENDANSKA ZABAVA

5. juna smo u Dnevnom centru Pljevlja proslavili rođendane našem dragom Dinu i Vuku.
Srećan rođendan, mnogo zdravlja, sreće i ljubavi žele vam vaši drugari!

1. JUN – MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Međunarodni dan djeteta obilježava se širom svijeta sa namjerom da ukaže na značaj dječijih prava kao i da skrene pažnju javnosti prema svoj djeci i aktuelnim problemima sa kojima se djeca suočavaju. Ovaj datum je ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine. Dječija prava su utvrđena Konvencijom o pravima djeteta usvojenom od stane Ujedinjenih nacija 1989. godine.
Osnovni principi Konvencije su: - pravo na život, opstanak i razvoj;- najbolji interes djeteta;- pravo na participaciju;- pravo na nediskriminaciju.
Danas smo u okviru radionica sa djecom, mladima i odraslim osobama sa invaliditetom razgovarali o značaju ovog datuma i dječijim pravima.

DRUŽENJE SA DRUGARIMA IZ “PRVOG UDRUŽENJA” IZ PODGORICE

U okviru projekta "Pružanje usluge pomoć u kući za djecu sa smetnjama u razvoju i LSI do 27 godina života u vanistitucionalnom obliku podrške" koji realizuje Prvo udruženje iz Podgorice, 25.maja posjetili su nas drugari iz tog udruženja. Potrudili smo se da budemo dobri domaćini i proveli smo jedan divan dan u druženju i razmjeni iskustava.

OBUKA U ZAVODU ZA SOCIJALNU I DJEČJU ZAŠTITU

15. i 16. maja u Zavodu za socijalnu i dječiju zaštitu održana je obuka za izgradnju kapaciteta nosilaca dužnosti za unaprijeđenje međusektorske saradnje u prevenciji institucionalizacije i pružanju integrisanih usluga za djecu sa smetnjama u razvoju. Našu ustanovu na ovoj obuci predstavljala je Žana Despotović.
Zahvaljujemo se organizatorima na pozivu.

UČEŠĆE U PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA NVU ”INKLUZIJA”

Djeca, mladi i odrasle osobe sa invaliditetom iz Dnevnog centra Pljevlja i NVU “Zračak nade” 25.maja su u Osnovnoj Školi “Mihailo Žugić” učestvovali u interesantnim, zabavnim i poučnim aktivnostima koje je organizovala NVU “Inkluzija”. Pored kreativnih radionica u učionicama, organizovane su i sportske igre u dvorištu i fiskulturnoj sali škole. Osim drugara iz pomenute škole družili smo se i sa prijateljima iz integrisanog odeljenja Osnovne Škole “Boško Buha” i područne jedinice vrtića “Eko bajka”. Nakon realizovanih aktivnosti druženje smo nastavili uz osvježenje i ručak.
Zahvaljujemo se organizatorima na pozivu i svim učesnicima na divno provedenom vremenu.
LIJEPA RIJEČ I GVOZDENA VRATA OTVARA!
NE ŠTEDI LIJEPE RIJEČI, ONE LIJEČE!

OBUKA PRIMJENJENA ANALIZA PONAŠANJA U RADU SA DJECOM SA AUTIZMOM-ABA

Danska fondacija Margit Nilsen organizovala je uz podršku Dnevnog centra Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ obuku Primjenjene analize ponašanja u radu sa djecom sa autizmom – ABA u periodu od 11.-14.05.2023. godine.
Trener na obuci je bila Rea Vuksan, ekspertkinja koja ima svjetsko iskustvo i licencu za primjenu, obuku i superviziju Primjenjena analize ponašanja u radu sa djecom sa autizmom. Teme obuke bile su: Uvod u primijenjenu analizu ponašanja (ABA), Vizuelna podrška, Učenje novih vještina (motivacija, učenje bez grešaka, podrška, nizanje, komunikacija) i Izazovna ponašanja.
Pored predstavnika Dnevnog centra Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ obuci su prisustvovali i predstavnici dnevnih centara iz Bijelog Polja, Nikšića i Zete, vrtića i škola, kao i roditelji djece iz Dnevnog centra Pljevlja i NVU „Zračak Nade“.

DRUŽENJE U TREBOVINI

Naš dragi dugogodišnji prijatelj i podrška Jasmin Ajanovic, 10. maja je ugostio djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom iz Zračka Nade i Dnevnog Centra u svom lijepom ambijentu Trebovina.
Hvala još jednom Jasminu i ljubaznom osoblju iz Trebovine na divnom dočeku, večeri i druženju.

SPORTSKE IGRE – HERCEG NOVI 2023

U Herceg Novom su 27. i 28.04.2023. godine održane Međunarodne sportske igre Herceg Novi 2023, u organizaciji JU Dnevni centar za djecu sa smenjama i teškoćama u razvoju Herceg Novi, u kojima su učestvovali naši korisnici u pratnji zaposlenih. Na takmičenju je učestvovalo vise od 150 učesnika. Naši korinici su osvojili:
Ervin Misinov – I mjesto i zlatnu medalju u trčanju na 40m i II mjesto i srebrnu medalju u skoku u dalj
Anica Gavrilović – III mjesto i bronzanu medalju u bacanju medicinke
Ekipno: Ervin Misinov, Anica Gavrilović i Ana Todović – III mjesto i bronzanu medalju u pikadu, od ukupno 14 ekipa koje su se takmičile.
Ovom prilikom se zahvaljujemo organizatorima na divnom druženju i gostoprimstvu a našim korisicima još jednom čestitamo na ostvarenim rezultatima.

FEŠTAĐUNI

Zahvaljujući divnoj saradnji sa JPU "Eko Bajka" Pljevlja, predstavnici JU Dnevnog centra Pljevlja i Zračka Nade imali su priliku da se na kreativan način predstave i učestvuju na XX Međunarodnom budvanskom karnevalu Festađuni koji je održan od 29.04.-01.05.2023. godine. Među hiljadama učesnika iz više zemalja svijeta, uspjeli smo da privučemo posebnu pažnju i simpatije publike.
Hvala JPU "Eko Bajka" Pljevlja na pozivu, sjajnoj saradnji, divnom druženju i zabavi.

U SUSRET BAJRAMU

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želimo srećan nastupajući praznik.

U SUSRET VASKRSU – FARBANJE JAJA

Svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti želimo srećan nastupajući praznik.

ROĐENDANSKA ZABAVA

11. aprila smo u Dnevnom centru Pljevlja organizovali prigodnu zabavu povodom rođendana naših dragih Anice i Valentine.
Djevojke, srećan rođendan! Mnogo zdravlja, ljubavi i sreće žele vam vaši drugari.

POSJETA DIREKTORICE DNEVNOG CENTRA IZ HERCEG NOVO – IGALO DRAGICE KOSIĆ

21.03.2023. godine u posjeti nam je bila direktorica Dnevnog centra iz Herceg Novog - Igalo Dragica Kosić. Upoznali smo je sa radom usluge dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina za koju je licenciran Dnevni centar Pljevlja pošto opština Herceg Novi planira otvaranje ove usluge u 2023. godini.

OBUKA U ZAVODU ZA SOCIJALNU I DJEČJU ZAŠTITU

28. i 29. marta 2023. godine kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori u saradnji sa Zavodom za socijalnu i dječju zaštitu organizovala je dvodnevnu obuku za izgradnju kapaciteta nosilaca dužnosti za unapređenje međusektorske saradnje u prevenciji institucionalizacije i pružanju integrisanih usluga za djecu sa smetnjama u razvoju.
Obuci je prisustvovala direktorica Svetlana Dujović. Tokom 2023. godine biće održane još četiri obuke na istu temu kojima će prisustvovati stručni radnici i stručni saradnici Dnevnog centra Pljevlja.
Realizator obuke je bio Darko Kobetić, prof. reh, međunarodni ekspert u području razvoja inkluzivnih politika i praksi u cilju prevencije institucionalizacije, deinstitucionalizacije i razvoja usluga utemeljenih u zajednici.
Obuka je organizovana u okviru projekta „Unapređenje inkluzije djece sa smetnjama u razvoju i odraslih s invaliditetom u Crnoj Gori” koji realizuju UNICEF i UNDP, uz podršku savjetnice za ljudska prava iz Kancelarije rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, finansiranog od strane UN partnerstva za prava osoba s invaliditetom (UNPRPD).
Projekat ima za cilj da podrži Vladu Crne Gore u prevenciji institucionalizacije i poboljšanom i integrisanom pružanju usluga za djecu sa smetnjama u razvoju i odrasle s invaliditetom, te omogući bližu saradnju organizacija osoba s invaliditetom i udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju sa Zaštitnikom ljudskih prava i sloboda u vršenju promocije, zaštite i praćenja primjene Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima lica s invaliditetom u Crnoj Gori.
Obuci su prisustvovali predstavnici dnevnih centara, Centara za socijalni rad, lokalne samouprave Pljevlja, javnih ustanova socijalne i dječje zaštite, organizacija osoba s invaliditetom i udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju.

RADIONICA SAMOPOSLUŽIVANJE – PRAVLJENJE MAFINA

PREDSTAVLJANJE RADA PLESNOG KLUBA SONRISA U DNEVNOM CENTRU PLJEVLJA

4. aprila smo uživali u druženju i plesu sa drugarima i instruktorima iz plesnog kluba Sonrisa Pljevlja. Plesnim koreografijama su nam se predstavila djeca iz grupe Osnovci kao i instruktori Elena Vemić i Ognjen Bobić, nakon čega smo zajedno zaplesali. Hvala drugarima na izdvojenom vremenu i umjeću koje su nam pokazali i što su nam uljepšali ovaj dan. Radujemo se našem sledećem susretu.

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PODRŠKE OSOBAMA SA AUTIZMOM

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana podrške osobama sa autizmom 2. aprila JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom Pljevlja, NVU „Zračak Nade“ i Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja organizovali su niz aktivnosti.
1. aprila uveče, u susret Međunarodnom danu podrške osobama sa autizmom, zgrada Dnevnog centra i Zračka Nade osvijetljena je u plavo.
3. aprila 2023. godine organizovana je šetnja gradom kao i puštanje plavih balona na trgu 13. jul.
U šetnji gradom učestvovala su djeca iz Dnevnog centra, Zračka Nade, njihovi roditelji i zaposleni, djeca iz vrtića JPU „Eko bajka“ i njihove vaspitačice, učenici osnovnih i srednjih škola i njihovi nastavnici, članovi FK Breznica i predstavnici institucija.
3. aprila na trgu 13. jul postavljen je ram za fotografisanje sa porukama podrške djeci i osobama sa autizmom PODRŽI, PRIHVATI, UKLJUČI!!!

26.03. – MEĐUNARODNI DAN PODRŠKE OSOBAMA SA EPILEPSIJOM

Danas smo u prostorijama JU Dnevnog centra Pljevlja i NVU “Zračak Nade” obilježili Međunarodni dan podrške osobama sa epilepsijom. Za obilježavanje ovog dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije.
U okviru današnje aktivnosti su nas posjetili učenici SSŠ – smjer medicinski tehničar I–3 sa prof. Snežanom Grujičić. Uz druženje i zajedničku radionicu pružili smo podršku osobama sa epilepsijom. Hvala vam na posjeti i lijepom druženju.

DRUŽENJE U MILET BAŠTI

21.03. – SVJETSKI DAN POSVEĆEN OSOBAMA SA DAUNOVIM SINDROMOM

Danas smo u Dnevnom centru Pljevlja obilježili Svjetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom. Zahvaljujemo se svima koji su uzeli učešće u tradicionalnom konkursu za najljepšu fotografiju na temu šarene ili različite čarape. Sve pristigle fotografije bile su originalne, kreativne i pune ljubavi tako da je žiri imao težak zadatak da izabere one koje smo nagradili prigodnim poklonima. Neke od fotografija su stigle nakon završetka vremena predviđenog za konkurs, tako da iste nažalost nismo mogli uzeti u razmatranje za nagradu. Posebnu zahvalnost želimo da iskažemo Udruženju za pomoć MNRO Leskovac na učešću u pomenutom konkursu.
Pružimo podršku našim drugarima sa Daunovim sindromom ne samo danas već i svakog drugog dana i ne zaboravite da ljubav ne broji hromozome.
Prvo mjesto na konkursu osvojili su: O.Š. „Mihailo Žugić“ – PU Borovica – učiteljica Snežana Peruničić
Drugo mjesto: JPU „Eko bajka“ – starija vaspitna grupa, vaspitačice Vukica Andjelić i Vesna Čolović
Treće mjesto na konkursu osvojili su: O.Š. „Boško Buha“ – integrisano odjeljenje, nastavnica, defektološkinja Desa Dragaš i asistentkinja Anastasija Borović

OSMI MART – DAN ŽENA

Povodom Dana žena djeca iz Dnevnog centra Pljevlja i Zračka Nade obradovali su naše drage sugrađanke i prijateljice poklonima koje su sami pripremili.
Ovo je samo mali znak pažnje za one koji su tu za nas tokom cijele godine.
Drage dame, srećan vam Osmi mart!
Neka vam svaki dan bude ispunjen pažnjom i radošću.
Hvala vam što ovaj svijet činite ljepšim i boljim.

DAN ZALJUBLJENIH – 14. FEBRUAR

Povodom dana zaljubljenih družili smo se u restoranu ”Franca”. Čuvajte jedni druge i volite se.

ROĐENDANI U DNEVNOM CENTRU

Našem dragom Iliji proslavili smo rođendan u Dnevnom centru 3. februara, a 10. februara smo organizovali rođendansku proslavu i za našeg dragog Almira. Želimo vam puno zdravlja, sreće i ljubavi.

POSJETA IZ UDRUŽENJA NAVIJAČA CRVENE ZVEZDE “DELIJE PLJEVLJA”

Hvala našim prijateljima iz Udruženja navijača Crvene Zvezde "Delije Pljevlja" koji nas ne zaboravljaju.
Posjeta navijača i darovanje djece sa smetnjama u razvoju iz Zračka Nade i Dnevnog centra Pljevlja za praznik Sv.Sava postala je odavno lijepa tradicija. Osim divnih poklona, oni su sakupili određena novčana sredstva koja su uplatili našoj drugarici Berni Žiga za liječenje, čime su još jednom pokazali koliko je veliko srce navijača!

JU DNEVNI CENTAR U POSJETI ZAVIČAJNOM MUZEJU

Korisnici usluga JU Dnevni centar Pljevlja 26. januara u pratnji stručnih radnika, obišli su dvije aktuelne izložbe Zavičajnog muzeja Pljevlja, gostujuću izložbu "Život na crnogorskom dvoru" i stalnu arheološku postavku "Putevima Homo sapiensa".

ROĐENDANI U DNEVNOM CENTRU

17. i 27. januara smo uz muziku, igru i druženje, obilježili rođendane našim dragim Tariku, Jakši, Medini i Savi. Uživali smo u prelijepom druženju, igri, plesu i muzici.
Dragi naši, srećan vam rođendan! Puno zdravlja, sreće i ljubavi žele vam drugari iz Dnevnog centra.