AKTIVNOSTI 2018.

OTVARANJE DANSKE ŠKOLE FUDBALA

U petak, 14.09.2018.god. korisnici Centra za dnevni boravak Pljevlja i djeca iz NVU „Zračak Nade“ su u pratnji osoblja prisustvovali otvaranju Danske škole fudbala na gradskom stadionu u Pljevljima. Organizatori ove manifestacije su NVO „Sport spaja“, Opština Pljevlja i FK"Breznica“. Djeca su provela jedan divan dan uz druženje i upoznavanje novih drugara.

REGIONALNA IZLOŽBA MEDA

Djeca, korisnici usluga Centra za dnevnoi boravak su u pratnji zaposlenih prisustvovala otvaranju Regionalne izložbe meda, koja je održana na Trgu 13.jul 7. septembra.

Ljetovanje u Budvi - Pržno

Akcija društveno odgovornih investitora, nevladinih organizacija, Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao i Dnevnih centara, sprovedena je na inicijativu Ivane Đurović, izvršne direktorice LEEA i Darka Ivanovića, generalnog sekretara Građanske alijanse.Inicijatori akcije uz pomoć Gorana Kuševije, direktora Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu i direktora deset dnevnih centara Crne Gore omogućili su ljetovanje u Bečićima i Pržnu za 15 porodica u stanju socijalne potrebe, a čija djeca su korisnici usluga dnevnih centara. Pomenutom akcijom, investitori koje predstavlja Đurović omogućili su smještaj. Ministarstvo preko centara za socijalni rad obezbijedilo je jednokratnu novčanu pomoć, a Hard discount Laković hranu za sve vrijeme boravka djece sa roditeljima u modernim kompleksima. Dvije porodice, čija su djeca korisnici naše Ustanove, imali su priliku da uživaju u moderno opremljenim apartmanskim kompleksima u Budvi - Pržno.

Žurka povodom završetka programske 2017/2018.

U prostorijama Centra za dnevni boravak 20.07.2018.god. su korisnicima uručene diplome i održana je žurka povodom uspješnog završetka programske 2017/2018 godine. Žurci su prisustvovali roditelji i rođaci korisnika, djeca iz Zračka Nade i volonteri. Djeca su se družila, veselila i sa gostima proslavila svoje diplomice.

ŽURKA

08.06.2018.god. u prostoprijama Centra za dnevni boravak održana je žurka povodom osvojene zlatne medalje u fudbalu u organizaciji Specijalne olimpijade Crne Gore. Još jednom čestitamo djeci iz Centra za dnevni boravak, NVU „Zračak Nade“ i volonterima na postignutom uspjehu!

Album Specijalna olimpijada Crne Gore - takmičenje u fudbalu

Djeca i mladi iz Centra za dnevni boravak Pljevlja i NVU "Zračak Nade" uz podršku volontera i volonterki osvojili su zlatnu medalju na takmicenju u fudbalu u organizaciji Specijalne Olimpijade Crne Gore. Ovim takmicenjem koje se tradicionalno održava svake godine.obilježena je Evropska Nedelja Fudbala. Takmičenje je održano na pomoćnom terenu stadiona Budućnosti koji se nalazi u sklopu kompleksa Fudbalskog saveza Crne Gore na Starom aerodromu. Sportisti su se takmičili u UNIFIED fudbalu! Promoteri ovog doga]aja bili su članovi Fudbalske reprezentacije Crne Gore. U organizaciji odlaska na ovo takmičenje pored Centra za dnevni boravak i NVU "Zračak Nade" učestvovala je i JPU "Eko bajka" Pljevlja.

Dan O.Š. "Mihailo Žugić" Odžak

Povodom dana Osnovne škole „Mihailo Žugić“ u Odžaku, djeca iz JU Centar za dnevni boravak i NVU Zračak Nade sa direktoricom Svetlanom Dujović i zaposlenima prisustvovala su priredbi i druženju sa drugarima.

Konferencija: Primjena asistivne tehnologije u obrazovanju i socijalnoj zaštiti

Nevladino udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju „ Zračak Nade“ organizovalo je Konferenciju na temu Primjena asistivne tehnologije u obrazovanju i socijalnoj zaštiti 29. maja 2018.godine u hotelu Verde, u Podgorici.

Konferencija se realizovala u okviru projekta „Poboljšanje usluga podrške za život u zajednici upotrebom asistivne tehnologije“. Projekat je podržao Fond za aktivno građanstvo– fAKT i dio je programa “De Facto Razvoj” koji finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz program IPA 2016 Instrument za civilno društvo. Na Konferenciji je pored aplikacije „ Social skills animation“, koja je razvijena u Grčkoj, direktorica JU Centra za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja predstavila softver koji je razvijen tokom realizacije projekta "Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život djece imladih sa smetnjama u razvoju" koji se realizovao u okviru 3. Poziva za projekte prekograničnog programa Srbije i Crne Gore a projekat je finansirala Delegacija Evropske unije. Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva prosvjete, osnovnih i srednjih škola, resursnih centara, dnevnih centara i NVO sektora iz Crne Gore.

Druženje u parku

PROSLAVA TITULE ŽFK BREZNICA - PRVAKA CRNE GORE

U subotu 12.05.2018. proslavi titule i slavljeničkoj atmosferi FK BREZNICA prisustvovala su djeca i mladi iz Centra za dnevni boravak i Zračka nade uz podršku volontera i zaposlenih. Ženski seniorski tim FK "Breznica" je treći put zaredom osvojio titulu prvaka Crne Gore. Dragi prijatelji želimo vam da i ubuduće budete uspješni i da svake godine zajedno proslavljamo titule.

Obilježavanje Dana planete Zemlje

23.04.2018.god. djeca iz Centra za dnevni boravak Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ su učestvovala u aktivnostima „Čepom do osmijeha“ koju je organizovala OŠ „Boško Buha“ povodom Dana planete Zemlje. Djeca su se družila, igrala i lijepo provela dan sa drugarima iz škole.

Čepom do osmeha

Humanitarno ekološka organizacija je pokrenula akciju „Čepom do osmeha“ koju je na nivou opštine inicirala OŠ „Boško Buha“ . U proteklom periodu su Centar za dnevni boravak Pljevlja i NVU „ Zračak Nade“ prikupili 7064 čepa i na taj način dali svoj doprinos. Povodom ove akcije 18.04.2018. god. u našim prostorijama je učiteljica Mila Marjanović organizovala radionicu sa djecom, na kojoj smo pričali o ekologiji, zaštiti sredine, a ujedno i o humanosti, jer akcija ima trojak karakter. Kroz radionicu smo pokazali da čepovi mogu biti jako korisni i upotrebljivi, samo treba uključiti maštu. Akcija se nastavlja i u narednom periodu.

Informativna obuka Neurorazvojne terapije (NRT- Bobath)

Informativnoj Bobath obuci koja je održana u Institutu Igalo 5. i 6. aprila 2018. godine prisustvovale su Slobodanka Roganović, defektološkinja oligofrenološkinja, Dubravka Damjanović, radna terapeutkinja i Dragana Gogić, fizioterapeutkinja iz JU Centra za dnevni boravak Pljevlja.

Voditelji obuke su bili Dr. Milivoj Veličković Perat, Dr. Tatjana Dolenc Veličković, ortoped, EBTA MD Senior tutor, Darja Nagode, Dipl. fiziot., EBTA NRT Tutor Barbara Ogričevič, Prof. logop, EBTA NRT tutor, Dr. Marina Delić, Dr. Sonja Vasić, a namijenjen je ljekarima (pedijatrima, fizijatrima, neurolozima, neonatolozima), fizioterapeutima, logopedima, defektolozima, psiholozima i drugim profesionalcima koji se bave rehabiltacijom djece.

Obilježavanje 2. aprila - Međunarodnog dana osoba sa autizmom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa autizmom JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ organizovali su 2. aprila 2018. godine šetnju gradom kao i puštanje plavih balona u ul.Kralja Petra ispred hotela Pljevlja.

U šetnji gradom učestvovala su djeca iz Centra za dnevni boravak Pljevlja, NVU „Zračak Nade“, volonteri, djeca iz dječjeg vrtića „Eko bajka“, učenici osnovnih škola „Boško Buha“, „Salko Aljković“, „Ristan Pavlović“ i „Mihailo Žugić“, učenici gimnazije „Tanasije Pejatović“ i Srednje stručne škole kao i članovi FK Breznica i predstavnici institucija.

Masovnom šetnjom u plavom pridružali smo se iz Pljevalja obilježavanju Međunarodnog dana osoba sa autizmom.

21. mart - Dan osoba sa Daunovim sindromom

JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom, Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ i ove godine su obilježili Dan osoba sa Daunovim sindromom.

Tim povodom 21. marta u prostorijama Centra za dnevni boravak je održana likovna radionica na kojoj su učestvovala djeca iz osnovnih i srednjih škola, djeca iz vrtića, NVU Zračak Nade i djeca iz Centra za dnevni boravak.

Na konkursu za izbor najbolje fotografije na temu: „Šarene ili različite čarape- simbol Dana osoba sa Daunovim sindromom“, dodijeljene su nagrade i diplome:

- I mjesto: djeca iz JPU „Eko Bajka“ i učenici III-4 odjeljenja iz OŠ „Salko Aljković“

- II mjesto: učenici III-2 odjeljenja iz OŠ „Boško Buha“ i učenici II-1 odjeljenja iz OŠ „Boško Buha“

- III mjesto - Marko Mrdak iz SSŠ i učenici integrisanog odeljenja iz OŠ „Boško Buha“

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na Konkursu i dali svoj doprinos ostvarivanju prava djece sa Daunovim sindromom.

8. mart – Međunarodni dan žena

Djeca iz NVU „Zračak Nade“ i JU Centar za dnevni boravak Pljevlja povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. marta posjetila su naše drage prijateljice iz Opštine, Centra za socijalni rad, Opšte bolnice, Doma zdravlja, škola, vrtića, NVO sektora, privatnog sektora i dr. Djeca su uz podršku osoblja i volontera pripremila sitne poklone protkane ljubavlju i kreativnošću. Drage naše velike prijateljice, srećan vam 8. mart i neka vam cijele godine budu iskazani ljubav i poštovanje!

Žurka povodom Dana zaljubljenih

U srijedu 14.02.2018.godine u prostorijama Dnevnog centra održana je žurka povodom Dana zaljubljenih.

Dani defektologa 2018. god. (Niš)

Dani defektologa 2018. god. (Niš)

POSJETA EPISKOPA MILEŠEVSKOG ATANASIJA

Povodom slave Svetog Save, djecu u Dnevnom centru i Zračku Nade posjetili su episkop mileševski Atanasije i predstavnici srpske pravoslavne crkve Sv,Petka. Ovom prilikom djeci je poklon paketiće uručio Episkop mileševski Atanasije.