AKTIVNOSTI 2017.

Obuka za primjenu asistivne tehnologije

Dnevnom centru Pljevlja je 08.10. i 09.10.2017. godine održana obuka za primjenu asistivne tehnologije u radu sa djecom sa smetnjama i teškoćama u razvoju u okviru IPA projekta “Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život djece i mladih sa smetnjama u razvoju”.

Voditeljke obuke su bile: Mirjana Lazor, pedagog, i Nevena Ivković, IT tehničar iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović” iz Novog Sada.

Na obuci su 08.10.2017. učestvovali stručni radnici, stručni saradnici, nastavnici i roditelji iz Dnevnog centra Pljevlja, “Zračka Nade”, osnovnih i srednjih škola iz Pljevalja, a drugog dana obuku su prošla i djeca i omladina iz Dnevnog centra Pljevlja i NVU “Zračak Nade”.

Obilježavanje Dječije nedjelje

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje od 02. do 06.10.2017. godine, djeca iz Dnevnog centra i Zračka Nade su učestvovala na dešavanjima koja su organizovana u našem gradu:

- 02.10.2017. god. u O.Š. “Ristan Pavlović”

- 03.10.2017. god. u O.Š. “Mihailo Žugić”

- 04.10.2017. god. u O.Š. “Boško Buha”

- 05.10.2017. god. u Dnevnom centru i Zračku Nade – Kviz igre i razonode

- 06.10.2017. god. u O.Š. “Salko Aljković”

Kamp u Ulcinju

U okviru IPA projekta “Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život djece i mladih sa smetnjama u razvoju” organizovan je trodnevni kamp u periodu od 27.09. do 30.09.2017. god. Djeca iz Dnevnog centra Pljevlja uz podršku zaposlenih, volontera i roditelja su boravili u hotelu “Otrant” u Ulcinju. Takođe, u Ulcinju su boravila i djeca i volonteri iz Berana, Čajetine i Užica gdje su zajedno učestvovali u sportskim, likovnim i dramskim radionicama.

Realizovana jednodnevna radionica na temu “Zaštita djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja”

U organizaciji Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore NARDOS, realizovana je jednodnevna radionica na temu “Zaštita djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja” u kojoj su učešće uzeli predstavnici dnevnih centara.

Posjeta predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je sa saradnicima 27. septembra 2017. godine boravio u radnoj posjeti opštini Pljevlja. U okviru ove posjete predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja obišli su Dnevni centar i „Zračak nade“.

Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju

U prostorijama Dnevnog centra u Pljevljima je predstavljena platforma – društvena mreža www.socijalnainkluzija.me, koja će omogućiti da preko 200 djece i mladih sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom, korisnika 13 dnevnih centara u Crnoj Gori, i volontera nesmetano komuniciraju. Direktorica DC Pljevlja, Svetlana Dujović, predstavila je projekat „Društvena mreža za mlade sa smetnjama u razvoju“, koji je podržan na konkursu Telenor fondacije i u okviru koga je i razvijena ova društvena mreža. Platforma je počela sa radom i dostupna je svim dnevnim centrima; zatvorenog je tipa.

Obuka stručnih radnika i stručnih saradnika

Zavod za socijalnu i dječju zaštitu i UNICEF organizovali su dvodnevnu obuku (23. i 24. septembar) u Bijelom Polju za zaposlene u dnevnim centarima iz Pljevalja, Bijelog Polja i Rožaja. Obuka je organizovana po akreditovanom programu organizacije Dječje srce iz Beograda: „Obuka stručnjaka za primjenu konkretnih postupaka u radu sa osobama sa smetnjama u razvoju“, koju su realizovali stručnjaci organizacije – Goran Rojević i Sašenka Mirković, a uvodni dio obuke i upoznavanje sa procedurama – konsultant Lidija Milanović.

Evropski dan saradnje u Crnoj Gori

Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore je 21. septembra u Delta City obilježilo Evropski dan saradnje u Crnoj Gori. JU Dnevni centar Pljevlja je na ovom događaju predstavio projekat “Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život djece i mladih sa smetnjama u razvoju”.

Polaganje u okviru projekta „Obrazuj se – zaposli se“

Dnevni centar Pljevlja je 20.09.2017. god. organizovao polaganje za zanimanje pomoćni administrativni radnik za 7 lica sa invaliditetom u Srednjoj stručnoj školi Pljevlja. Polaganje se sastojalo od pismenog zadatka provjere preduzetničkih znanja i vještina. Komisiju za polaganje su sačinjavali: jedan predstavnik Srednje stručne škole, jedan predstavnik ZZZCG – Biro rada Pljevlja i predstavnik JU Dnevnog centra Pljevlja. Lica su uspješno završila polaganje i Srednja stručna škola, kao licencirani izvođač, je izdala sertifikate polaznicima. Lica sa invaliditetom su prethodno završila obuku za preduzetnička znanja i vještine po prilagođenom programu u trajanju od 132 sata.

Sedam lica sa invaliditetom koja su prošla obuku su raspoređena kod poslodavaca sa kojim su zasnovali radni odnos u trajanju do 6 mjeseci, završno sa 15.03.2018. godine.

Regionalna izložba meda

Djeca iz JU Dnevnog centra Pljevlja su u pratnji zaposlenih i ove godine prisustvovali Regionalnoj izložbi meda u organizaciji Sekretarijata za privredu opštine Pljevlja.

Zavod za socijalnu i dječiju zaštitu organizovao seminar

Radni sastanak za izradu procedura održan je 28. i 29. avgusta 2017. godine u prostorijama Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, a obuke će biti organizovane tokom mjeseca septembra 2017. godine. Radnom sastanku su prisustvovali direktori dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju kao i stručni radnici iz dnevnih centara.

Zavod za socijalnu i dječju zaštitu je u saradnji sa UNICEF-om angažovao konsultante Lidiju Milanović i Gorana Rojevića za izradu procedura i obuku zaposlenih za rad u dnevnim centrima za djecu sa smetnjama u razvoju.

Djeci iz Dnevnog centra uručene diplome i organizovano druženje

Povodom završetka programske 2016/2017. godine, organizovan je izlet u Perovoj luci i djeci iz Dnevnog centra uručene su diplomice. Djeca iz Dnevnog centra i Zračka Nade, volonteri i zaposleni su uz igru i druženje proveli još jedan divan dan.

Projekat „Obrazuj se – zaposli se“ (ZZZCG)

JU Dnevni centar Pljevlja realizuje projekat „OBRAZUJ SE – ZAPOSLI SE“ koji je podržao ZZZCG (Poziv za podnošenje predloga projekata profesionalne rehabilitacije, aktivne politike zapošljavanja i zapošljavanja lica sa invaliditetom).

Partner na projektu je NVU Roditelja djece sa teškoćama u razvoju “Zračak Nade”, a saradnici DOO Riznica Pljevlja, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja i Srednja stručna škola Pljevlja.

Vrijeme realizacije projekta je: od 06.07.2017. do 15.03. 2018. god.

Rođendanska žurka

Žurka povodom rođendana djece iz Dnevnog centra održana je 03. jula. Volonteri iz volonterskog servisa koji funkcioniše u okviru IPA projekta su uz podršku zaposlenih u Dnevnom centru priredili djeci nezaboravno druženje.

Prijem g-dina Bendžamina Perksa

Direktorica Dnevnog centra Pljevlja je 27.06.2017. god. prisustvovala prijemu koji je organizovan povodom završetka mandata šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, g-dina Bendžamina Perksa.

Druženje u prirodi

Djeca iz Dnevnog centra, volonteri iz volonterskog servisa koji funkcioniše u okviru IPA projekta i zaposleni u Dnevnom centru su se 22. juna družili u Milet bašti. Druženje kroz igru, pjesmu, crtanje, šetnju u prirodi nam je proteklo vrlo brzo.

Žurka pod maskama

Volonteri iz Volonterskog servisa, koji funkcioniše u okviru IPA projekta koji je podržala EU, su 02.06. organizovali mjesečnu žurku pod maskama. Djeca i volonteri su uz pjesmu i igru proveli još jedan divan dan.

Dan škole OŠ „Mihailo Žugić“ Odžak

Djeca iz Dnevnog centra i NVU „Zračak Nade“ su 01.06. u pratnji roditelja i zaposlenih posjetili drugare u Odžaku i čestitali im Dan škole.

Posjeta drugara iz OŠ „Salko Aljković“

U ponedeljak 29.05.2017. godine posjetili su nas drugari iz dva odjeljenja drugog razreda iz OŠ „Salko Aljković“ – odjeljenje na Gukama, sa učiteljicama Ivanom Anđelić Beljkaš i Jelenom Golubović. Druženje, igra i smijeh su obilježili ovu posjetu. Hvala vam drugari!!!

Takmičenje u UNIFIED fudbalu

Evropska nedjelja fudbala je, u organizaciji Specijalne Olimpijade, obilježenja i u Crnoj Gori 26. i 27. maja 2017. godine u sportskom kompleksu „Verde“ u Podgorici.

Na takmičenju održanom 27.05. je bilo oko 100 učesnika iz osam gradova Crne Gore koji su se takmičili u UNIFIED fudbalu. Predstavnici Pljevalja su bili iz JU Dnevni centar Pljevlja, NVU Zračak Nade i volonteri. Timovi su bili iz Podgorice, Nikšića, Bara, Berana, Pljevalja, Plava, Cetinja i Bijele.

Seminar na temu „UNIFIED/inkluzivni fudbal“ održan je 26.05. Seminaru su prisustvovala dva naša predstavnika.

Ovakvi događaji ruše barijere i predrasude kada su u pitanju osobe sa intelektualnim smetnjama i doprinose njihovom uključivanju u društveni život.

Polaganje za zanimanje pomoćni računovodstveni radnik/ca u okviru projekta „NOVO ZANIMANJE – NOVA ŠANSA ZA POSAO”

U četvrtak 18.05.2017. godine, Dnevni centar Pljevlja organizovao je polaganje za zanimanje pomoćni računovodstveni radnik za sedam lica sa invaliditetom u Srednjoj stručnoj školi Pljevlja. Polaganje se sastojalo od pismenog zadatka iz računovodstva i usmenog dijela ispita. Komisiju za polaganje su sačinjavali predstavnik Srednje stručne škole, predstavnik ZZZCG – Biro rada Pljevlja i predstavnik JU Dnevni centar Pljevlja. Lica su uspješno završila polaganje i Srednja stručna škola kao licencirani izvođač će izdati sertifikate polaznicima. Lica sa invaliditetom su predhodno završila obuku za ovo zanimanje u trajanju od 150 časova. Sedam lica sa invaliditetom koja su prošla obuku su raspoređena kod poslodavaca na obuku na konkretnom radnom mjestu pomoćni računovodstveni radnik/ca do 10.06.2017. godine.

Konferencija „IKT za sve” – Novi Sad

U Novom Sadu je 12. maja 2017. godine održana konferencija „Informativno-komunikacione tehnologije za sve (IKT za sve) u ŠOSO „Milan Petrović” sa domom učenika. Na Konferenciji su učestvovali direktorica Svetlana Dujović, Dubravka Damjanović i Tamara Srbljanović.

Cilj Konferencije je podizanje nivoa znanja o IKT kao asistivnim tehnologijama i uspostavljanje trajne povezanosti između institucija i organizacija koje rade sa djecom sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom, kao i da se učesnicima iz različitih sektora i gradova u Srbiji i regionu pruži prilika da svoja znanja i praktična iskustva prikažu javnosti.

Teme Konferencije su: Informaciono-komunikacione tehnologije kao asistivne tehnologije; Asistivna tehnologija u školi; Asistivna tehnologija za pristup računaru za osobe sa invaliditetom – iskustva i izazovi; Operativni sistemi i softverske aplikacije za osobe sa invaliditetom; Primjeri dobre prakse u korišćenju asistivne tehnologije.

Predavači na Konferenciji su bili: mr Slavica Marković – direktorica ŠOSO „Milan Petrović”, Snežana Marković, dr Željka Car, dr Sanela Slavković, dr Gordana Nikolić, MA Mila Veselinović, Dragana Malidžan Vinkić, a predstavljeni su i primjeri dobre prakse u primjeni asistivne tehnologije.

Proslava titule ŽFK Breznica – prvaka Crne Gore

Proslavi titule i slavljeničkoj atmosferi FK BREZNICA su u petak 12.05.2017. prisustvovala djeca iz Dnevnog centra i Zračka nade uz podršku volontera i zaposlenih. Ženski seniorski tim FK "Breznica" je i ove godine osvojio titulu prvaka Crne Gore, tačnije odbranio naslov prvaka.

Dragi prijatelji želimo vam da i ubuduće budete uspješni i da svake godine zajedno proslavljamo titule.

Inkluzivni dan

„Zračak Nade“, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja i JU Dnevni centar Pljevlja organizovali su Inkluzivni dan u Milet bašti 26. aprila. Inkluzivni dan je jedna od aktivnosti iz Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Opštine Pljevlja. U aktivnostima Inkluzivnog dana učestvovala su djeca i mladi iz: osnovnih škola, Srednje stručne škole Pljevlja, Gimnazije „Tanasije Pejatović“, vrtića, Omladinskog kluba, FK „Breznica“, Sportsko-plesnog kluba „Diatreta“, NVU „Zračak Nade“ i JU Dnevni centar Pljevlja. Tokom Inkluzivnog dana izveden je kulturno-zabavni program. Djeca su se predstavila folklorom, plesom, pjesmom... U drugom dijelu programa realizovane su likovne, sportske i kulinarske radionice. Djecu su zabavljali i Davor Dragojević, glumac Gradskog pozorišta iz Podgorice, i dječji animator Žarko Žabac.

Moto manifestacije: NE ODUSTAJ – NASTAVI!

Praktična obuka sedam OSI za rad na konkretnom radnom mjestu – pomoćni računovodstveni radnik/ca

Partneri na projektu „NOVO ZANIMANJE – NOVA ŠANSA ZA POSAO“, koji je podržao ZZZCG (Poziv za podnošenje prijedloga projekata profesionalne rehabilitacije, aktivne politike zapošljavanja i zapošljavanja lica sa invaliditetom) su Srednja stručna škola Pljevlja, NVU „Zračak Nade“ i DOO Riznica, a saradnici DOO „Vodovod“ i DOO „Prima soft“ Pljevlja.

Sedam lica sa invaliditetom koji su prošli obuku programa obrazovanja za zanimanje pomoćni računovodstveni radnik/ca će se praktično obučavati u skladu sa vrstom djelatnosti konkretnog poslodavca i primjenjivati znanja stečena tokom obuke. OSI će biti praktično obučavani u JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja (dva lica), Srednjoj stručnoj školi Pljevlja, NVU „Zračak Nade“, DOO Riznica Pljevlja, DOO Vodovod Pljevlja i „Prima soft“ Pljevlja.

Tokom trajanja praktične obuke biće angažovani i mentori, kod poslodavaca kod kojih se obavlja praktična obuka, koji će pružati podršku i nadgledati obuku lica sa invaliditetom.

Obuka za rad u Dnevnim centrima

Zavod za socijalnu i dječju zaštitu je 5. i 6. aprila 2017. godine u Bijeloj organizovao Osnovnu obuku za rad u dnevnim centrima. Obuci su prisustvovali stručni radnici i stručni saradnici zaposleni u dnevnim centrima iz Rožaja, Pljevalja, Mojkovca, Berana, Nikšića i Bijele, ukupno njih 21. Na obuci je bilo riječi o osnovnim elementima individualnog i grupnog rada u okviru dnevnog centra, a fokus je bio i na izradi individualnog plana rada za korisnika. Pored toga, polaznici su upoznati i sa primjerima organizacije ritma dana i osnovnim znanjima i vještinama potrebnim za rad sa djecom u dnevnim centrima.

Obuku su vodili: Svetlana Dujović, direktorica Dnevnog centra iz Pljevalja, Drago Spaić, direktor Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Slobodanka Roganović, oligofrenolog iz Dnevnog centra iz Pljevalja i Mirjana Popović iz Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

Sebi želim

U subotu 1. aprila u gimnaziji Tanasije Pejatović u Pljevljima održan je drugi završni događaja programa ,,Sebi želim“ koga realizuju UNICEF i Kancelarija za koordinaciju Sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, uz podršku Pedagoškog centra Crne Gore, kao glavnog partnera u sprovođenju aktivnosti programa. Program takođe podržavaju Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo i Ministarstvo sporta Crne Gore.

Nakon prezentacija, mladi koji su bili učesnici programa „Sebi želim“ održali su motivacione govore i poslali poruku svim mladima da istraju u realizaciji svojih ideja, ciljeva i karijernom napredovanju.

Posljednji segment završnog događaja jeste realizacija sajma prilika za mlade na kojem su učestvovali sljedeći izlagači: Ministarstvo prosvjete Crne Gore, CIPS – Centar za informisanje i profesionalno savjetovanje Pljevlja, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore, Američki ugao Pljevlja, Zračak nade, Dnevni centar Pljevlja, Crveni krst Pljevlja, Omladinski klub Pljevlja, Volonterski klub Boško Buha, Da zaživi selo i Ženski FK Breznica.

Obilježavanje 2. aprila – Dana osoba sa autizmom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa autizmom, JU Dnevni centar Pljevlja, Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja i NVU „Zračak Nade“ organizovali su 3. aprila 2017. godine šetnju gradom i puštanje plavih balona sa Trga 13. jul.

U šetnji gradom učestvovali su djeca iz Dnevnog centra, NVU „Zračak Nade“, volonteri iz Volonterskog servisa koji funkcioniše u okviru IPA projekta koji je podržala EU, djeca iz dječijeg vrtića „Eko bajka“, učenici osnovnih škola „Boško Buha“, „Salko Aljković“, „Ristan Pavlović“ i „Mihailo Žugić“, učenici gimnazije „Tanasije Pejatović“ i Srednje stručne škole kao i članovi FK Breznica i predstavnici institucija.

Zahvaljujemo se svima koji su nam se pridružili i masovnom šetnjom u plavom i poslali poruku podrške iz Pljevalja za ostvarivanje prava djece sa autizmom.

Na Trgu 13. jul djeca i volonteri su izveli performans uz zvuke odabranih pjesama, a poslije isticanja poruke AUTIZAM GOVORI, u nebo su odletjeli baloni i poslali poruku svijetu da djeca sa autizmom treba da budu ravnopravni članovi zajednice.

Trodnevni seminar "Izrada Procedura za sveobuhvatnu zaštitu djece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja"

Seminar "Procedure za zaštitu djece sa smetnjama u razvoju od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja" održan je od 23.03. do 25.03.2017. godine u Bečićima u organizaciji NARDOS-a. Seminar je dio projekta "Zaštita djece sa smetnjama u razvoju i jačanje kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom za monitoring uključujući i zaštitu od nasilja nad djecom sa smetnjama u razvoju" koji se sprovodi u saradnji sa predstavništvom UNICEF-a u Crnoj Gori i uz finansijsku podršku EU. Seminaru su prisustvovali predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja, predstavnici 11 Dnevnih centara, među kojima direktori Dnevnog centra Pljevlja, Svetlana Dujović, Sekretarijata za društvene djelatnosti iz Nikšića, Bijelog Polja i Pljevalja, Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Resursnih centara iz Podgorice i Kotora i predstavnici NVO članica NARDOS-a. Treneri na seminaru bili su Goran Rojević i Sašenka Mirković iz Humanitarne organizacije "Dečje srce" iz Beograda.

Obilježavanje Dana osoba sa Daunovim sindromom u OŠ "Boško Buha"

U O.Š. "Boško Buha" održan je čas fizičkog vaspitanja u šarenim čarapama u znak podrške osobama sa Daunovim sindromom. Naša djeca iz Dnevnog centra su uživala u druženju sa drugarima iz ove osnovne škole. Hvala vam mali i veliki drugari za osmijeh, pozitivnost i podršku razvoju inkluzije.

Radionice povodom 21. marta – Dana osoba sa Daunovim sindromom

Povodom obilježavanja 21. marta – Dana osoba sa Daunovim sindromom, u prostorijama JU Dnevni centar Pljevlja su od 9 do 10:30 časova organizovane radionice na kojima su djeca iz osnovnih i srednjih škola, vrtića i Dnevnog centra i Zračka Nade crtali i slikali uz podršku volontera i zaposlenih. Šareni crteži, osmijesi i druženje obilježili su ovaj dan. Hvala drugarima koji su bili sa nama.

Dan osoba sa Daunovim sindromom 21.03.2017.

JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja, Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja i NVU "Zračak Nade" i ove godine su obilježili Dan osoba sa Daunovim sindromom.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom se obilježava 21.03. na datum koji u sebi nosi simboliku i jedinstvenost obilježja Daunovog sindroma, a to je 3 hromozoma na 21 paru hromozoma. Simbol ovog dana su šarene ili različite čarape. Čarape trebaju biti šarene, vesele i vedre kao junaci ovog dana.

Ovim povodom raspisan je Konkurs "Šarene ili različite čarape – simbol Dana osoba sa Daunovim sindromom" za izbor najboljih fotografija.

Autorima najboljih fotografija koje su pristigle na Konkurs "Šarene ili različite čarape – simbol Dana osoba sa Daunovim sindromom" uručene su nagrade, a učesnicima Konkursa zahvalnice.

Na konkursu za izbor najbolje fotografije I mjesto osvojilo je odjeljenje VIII-1 iz O.Š. Boško Buha; II mjesto osvojila su djeca iz Vrtića Eko Bajka; III mjesto Rade Petrić i Lazar Šljivančanin. Specijalnu nagradu osvojili su učenici I smjene O.Š. "Boško Buha".

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali na Konkursu i dali svoj doprinos ostvarivanju prava djece sa Daunovim sindromom.

Premijera filma "Ne odustaj, nastavi"

Premijeri filma "Ne odustaj, nastavi", koja je održana 17. marta u bioskopu CINEPLEXX u Podgorici, prisustvovala je direktorica Svetlana Dujović. Film je snimljen po pozivu NVO STAZE, u partnerstu sa NARDOS-om, uz finansijsku podrsku EU kroz poziv IPA 2015, unutar projekta pod nazivom "INDIVIDUALNA TRANZICIJA U SOCIJALNOJ INKLUZIJI – ITISI".

Vrijedna donacija Uprave za carine djeci iz Dnevnog centra

Uprava za carine Crne Gore donirala je djeci i mladima iz Dnevnog centra Pljevlja garderobu, obuću i sokove. Zahvaljujemo se na donaciji našim prijateljima koji misle na nas.

Podjela poklona povodom 8. marta

Srećan 8. mart našim prijateljicama iz Opštine, Centra za socijalni rad, Opšte bolnice, Doma zdravlja, škola, vrtića, NVO sektora, privatnog sektora i dr. poželjela su djeca iz Dnevnog centra i Zračka Nade uz nesebičnu podršku naših volontera iz Volonterskog centra koji funkcioniše u okviru IPA projekta. Ovom prilikom dragim prijateljicama smo podijelili skromne, ali ljubavlju protkane poklone.

Posjeta Osmomartovskoj izložbi u organizaciji OŠ "Boško Buha"

Djeca iz Dnevnog centra su u pratnji zaposlenih posjetili osmomartovsku izložbu u OŠ "Boško Buha".

Eksterna evaluacija kvaliteta rada

U okviru plana i programa "Uljepšajmo budućnost djeci i omladini sa smetnjama u razvoju u Pljevljima", koji je podržala Vlada Crne Gore – Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, izvršena je evaluacija kvaliteta rada Dnevnog centra. Evaluatori rada Dnevnog centra su bili eksperti iz okruženja koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju – psiholog mr Jadranka Novak Šujak, defektolog dr Dragan Lukić i fizijatar dr Sonja Vasić. Pored procjene sposobnosti djece, evaluatori su razgovarali i sa roditeljima tokom fokus grupe, a pružili su i podršku razvoju profesionalnih kompetencija osoblju Dnevnog centra kroz prikaz savremenih metoda rada sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Za timsku igru

Fudbalski klub Breznica u saradnji sa Sportskom opremom "NAAI" iz Beograda donirali su našim djevojčicama i dječacima trenerke sa motom za timsku igru. Ovom prilikom se zahvaljujemo na poklonima, a mladim sportistima želimo uspjeh u daljem radu.

Volonterski centar Pljevlja

U okviru projekta "Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život djece i mladih sa smetnjama u razvoju", koji je podržala Delegacija EU, 17. januara su počeli sa radom Volonterski centri u Pljevljima i Beranama. Volonterski centri će u narednih godinu dana biti otvoreni za sve volontere koji su zainteresovani za druženje, igru i učenje kako bi razvili svijest o značaju inkluzivnog obrazovanja i volonterizma.

"Novo zanimanje – nova šansa za posao"

U prostorijama SSŠ je 13. februara počelo izvođenje programa obrazovanja za sedam lica sa invaliditetom za osposobljavanje za prilagođeni program obuke za računovodstvenog tehničara u trajanju od 150 sati, dva mjeseca. Obuka će se izvoditi po prilagođenom programu koji je prilagodio konsultant iz CSO.

Izlet na Žabljaku

U nedjelju 12. februara 2017. godine djeca iz Dnevnog centra i Zračka Nade su u pratnji roditelja i zaposleninih provela predivan dan na Žabljaku uživajući na sankanju i družeći se sa volonterima. Realizatori ovih aktivnosti su SMŠ "17. septembar" i Centar za obuku Žabljak. Ovom prilikom se zahvaljujemo našim prijateljima na prelijepom druženju i radujemo se budućim susretima.

Proslava rođendana u Dnevnom centru

Posljednjeg petka u januaru u Dnevnom centru je održana rođendanska žurka u čast naših drugara koji su rođeni u januaru mjesecu. Želimo im puno zdravlja, sreće i radosti! Drugari srećan rođendan!

Iznenađenje za drugare iz Zračka Nade

Povodom 15 godina postojanja NVU "Zračak Nade" djeca iz Dnevnog centra su, uz podršku zaposlenih, 1. februara u okviru radionice samoposluživanja napravila tortu za svoje drugare. Ovim povodom našim dragim prijateljima želimo srećnu godišnjicu rada i još mnogo novih pobjeda!

Pokloni povodom pravoslavnog praznika Svetog Save

Predstavnici Udruženja navijača Crvene Zvezde "Delije Pljevlja" su povodom pravoslavnog praznika Svetog Save uručili poklone djeci iz Dnevnog centra i NVU "Zračak Nade".

POSJETA PREDSTAVNIKA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE SVETA PETKA

Povodom slave Svetog Save, Crkveni odbor crkve Sv. Petke i sveštenstvo posjetili su Dnevni centar i Zračak Nade. Ovom prilikom djeci su poklon paketiće uručili protojerej stavrofor Borivoje Pantić i Milovan Gogić predstavnik crkvenog odbora crkve Sv. Petke.