AKTIVNOSTI 2022.

Sportske aktivnosti

20. maja smo uživali u sunčanom danu, sportskim aktivnostima i divnom druženju.

Kratkometražni film - "Naša strana ljepšeg dana"

Predstavnici JU Dnevni Centar Pljevlja prisustvovali su premijeri kratkometražnog filma "Naša strana ljepšeg dana", koja je održana 18. maja u 19 sati, u Centru za kulturu u Bijelom Polju.
Ovaj film je nastao kao rezultat projekta kompanije "Modesty MK" u saradnji sa sa Dnevnim centrom “Tisa” iz Bijelog Polja.
Glavne uloge u pomenutom filmu pripale su djeci iz Dnevnog centra "Tisa".
Čestitamo našim dragim prijateljima iz Dnevnog centra "Tisa" na uspješnoj realizaciji filma i još jednom zahvaljujemo na pozivu da prisustvujemo premijeri.
Uživali smo u filmu i druženju prije i nakon projekcije.
Hvala na ukazanom gostoprimstvu.

Radno-okupaciona radionica grupe korisnika mlađih od 27 godina - Rad sa tijestom

Druženje u Milet Bašti

Danas smo uživali u sunčanom danu i druženju u restoranu Milet Bašta.

U susret Bajramu

Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti, korisnicima usluga JU Dnevni Centar Pljevlja i njihovim porodicama želimo srećan nastupajući praznik.

U susret Vaskrsu

Svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovjesti, korisnicima usluga JU Dnevni Centar Pljevlja i njihovim porodicama želimo srećan nastupajući praznik.

Donacija gospođe Ilde Agić

Ova donacija za nas ima posebnu vrijednost jer dolazi u ime našeg voljenog korisnika Damira Talovića, koji nas je, na veliku žalost svih koji su imali sreću da ga upoznaju, napustio krajem prošle godine.
Dragi naš, Dado, vrijeme će proći, ali naša ljubav i sjećanja na tebe nikada. Počivaj u miru. Vole te tvoji drugari iz Dnevnog Centra.
U ime korisnika i zaposlenih u JU Dnevni Centar Pljevlja zahvaljujemo se gospođi Ildi Agić na velikodušnoj donaciji. Donacija u vidu opreme (elektromotorna kolica, invalidska kolica, strunjača i električni krevet) olakšaće naš rad i učiniti boravak djece prijatnijim.

Dan dobrih djela

Povodom Dana dobrih djela, volonterski klub Gimnazije "Tanasije Pejatović" i JU Dnevni Centar Pljevlja organizovali su akciju sadnje cvijeća. Aktivnost je realizovana u dvorištu gimnazije. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali, kao i DOO "Čistoća" Pljevlja - RJ "Zelenilo" na doniranim sadnicama.
Ne zaboravite: "Uzimajući - punimo ruke, dajući - punimo srce!" - Margarete Semann

Donacija Kluba mladih Nove srpske demokratije Pljevlja

Predstavnici Kluba mladih Nove srpske demokratije Pljevlja donirali su JU Dnevni Centar Pljevlja 450 eura povodom 2. aprila - Svjetskog dana osoba sa autizmom. Ovu donaciju obezbjedili su iz ličnih sredstava. Zahvaljujemo se na donaciji koju ćemo iskoristiti za kupovinu edukativnog materijala.

2. april - Svjetski dan svjesnosti o autizmu

JU Dnevni centar Pljevlja i NVU Zračak Nade danas su obilježili Svjetski dan svjesnosti o autizmu.
Kao i prethodnih godina organizovali smo šetnju gradom u plavom, sa plavim balonima koje smo pustili na kraju šetnje. Učenici iz Volonterskog kluba i Učeničkog parlamenta Gimnazije "Tanasije Pejatović" u prostorijama JU DC Pljevlja održali su prisutnima prezentaciju o autizmu. Zahvaljujemo se svima koji su nam se pridružili u današnjim aktivnostima i na taj način pružili podršku svim osobama sa autizmom. Hvala učenicima osnovnih i srednjih škola iz Pljevalja, zdravstvenim tehničarima iz SSŠ kao i njihovim profesoricama, djeci iz vrtića "Eko bajka" i vaspitačicama, volonterima JU DC Pljevlja i NVU "Zračak Nade", kao i volonterima i učenicima iz Učeničkog parlamenta Gimnazije "Tanasije Pejatović", medijima koji su propratili događaj, kao i svim prisutnim sugrađanima. Zbog poštovanja epidemioloških mjera morali smo voditi računa da ovogodišnje okupljanje ne bude masovno kao ranijih godina.
2. aprila obucite nešto plavo u znak podrške osobama sa autizmom!
Autizam nije izbor, prihvatanje jeste!

Okrugli sto u Podgorici

Okrugli sto je realizovan 29. marta 2022. godine u Podgorici kao završna aktivnost projekta „Razvoj i pružanje licenciranih usluga socijalne i dječije zaštite za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom starija od 27 godina u Pljevljima“. Projekat realizuju JU Dnevni centar Pljevlja i NVU „Zračak Nade“. Na okruglom stolu direktorica JU Dnevni centar Pljevlja, Svetlana Dujović, predstavila je realizovane atikvnosti i ostvarene rezultate projekta. Prisutnima su se obratili i Jelena Burzan predstavnica, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, Mersudin Halilović ispred Kabineta predsjednika Opštine Pljevlja, Ivana Bošković, predstavnica Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori i Biljana Vučetić iz Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici ostalih relevantnih institucija i organizacija, kao i predstavnici nevladinog sektora. Realizacijom projekta adaptiran je prostor od 223,76m2 za dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina, licenciran je Dnevni centar Pljevlja za pružanje usluge dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina a NVU “Zračak Nade”za pružanje usluge savjetovanja za djecu sa smetnjama u razvoju i lica sa invaliditetom. Takođe obezbijeđeno je pružanje usluga korisnicima u dnevnom boravku i savjetovanju 12 mjeseci, akreditovana su tri programa obuka za stručne radnike kod Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu i realizovano šest obuka u cilju razvijanja kadrovskih kapaciteta za pružanje novih usluga. Kreirana je ICT platforma za podršku pružanja usluga dječje i socijalne zaštite. Platformu koristi preko 1200 registrovanih korisnika iz 17 dnevnih centara, 7 Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, udruženja osoba sa invaliditetom, sportske organizacije i ustanove. Platforma ima 5 modula koji se odnose na: razvoj životnih i socijalnih vještina, internu komunikaciju korisnika, podršku roditeljima, pružanje informacija zainteresovanim stranama i modul za zaposlene. Projekat ko-finansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore u okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a isti su podržali i Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, Opština Pljevlja, UNICEF, Ambasada Kraljevine Norveške i Grupa 484.

26. MART - LJUBIČASTI DAN - Dan podrške osobama sa epilepsijom

Danas smo u prostorijama JU DC Pljevlja prigodnom aktivnošću obilježili Dan podrške osobama sa epilepsijom. U posjeti su nam bili dragi prijatelji, učenici SSŠ – smjer zdravstveni tehničari, odeljenje IV3 sa profesoricom Dr Sabrinom Hadžiosmanović. U kreativnoj radionici – Ljubičasto srce za epilepsiju učestvovali su korisnici usluga DC Pljevlja, učenici SSŠ, kao i volonteri Dnevnog Centra i NVU “Zračak nade”.
Ljubičasti dan je manifestacija pokrenuta 2008. godine na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njenih roditelja i Udruženja za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.
Cassidy je zbog epilepsije imala ograničenja u svakodnevnom životu, a posebno neugodna iskustva za nju su bile stigmatizacija i izolacija.
Podstaknuta takvim osjećanjima i željom da ljudi oko nje više saznaju o epilepsiji, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se datum 26. mart obilježava kao Ljubičasti dan – dan podrške osobama sa epilepsijom.
Za obilježavanje ovog dana izabrana je ljubičasta boja lavande, koja je internacionalna boja epilepsije. Ona je povezana i sa osjećajem usamljenosti koji se javlja kao posledica društvene stigmatizacije i izolacije osoba sa epilepsijom.
26. marta obucite nešto ljubičasto i pošaljite poruku osobama sa epilepsijom da nisu same.

21. mart - Svjetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom

Danas smo u prostorijima JU Dnevni Centar Pljevlja i NVU Zračak Nade obilježili Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Proveli smo divno vrijeme u duženju uz muziku, igru i ples. Ovo je bila prilika i da nagradimo autore najboljih fotografija pristiglih na konkurs "Šarene ili različite čarape" koje su raspisali Dnevni centar Pljevlja i NVU Zracak Nade.

Nagrađene fotografije:
Prvo mjesto - Tamara i Helena Peruničić
Drugo mjesto - Miloš Karović
Treće mjesto - učenici OŠ "Mihailo Žugić" PU Borovica

Zahvaljujemo se svima kojima su uzeli učešću u pomenutom konkursu: pojedincima, srednjoj vaspitnoj grupi vrtića "Eko bajka", učenicima OŠ "Mihailo Žugić" - Odžak, OŠ "Mihailo Žugić" - Borovica, OŠ "Salko Aljković" - Guke, OŠ "Salko Aljković", OŠ "Radoje Kontić" - Gradac, OŠ "Ristan Pavlović", OŠ "Boško Buha", OŠ "Boško Buha"- Integrisano odjeljenje, OŠ "Kruševo", OŠ "Jakub Kubur" - Boljanići, OŠ "Mataruge", kao i korisnicima iz JU Komanski Most.
Učešće na konkursu su uzela i djeca iz NVU "Zračak Nade" i JU Dnevni Centar Pljevlja.
Pružite podršku svim drugarima sa Daunovim sindromom i danas obujte šarene ili različite čarape.
Ne zaboravite: Ljubav ne broji hromozome!!!

SREĆAN 8. MART

Našim dragim prijateljicama želimo srećan Osmi mart i još jednom se zahvaljujemo za svu ljubav i podršku koju nam nesebično pružate.
I ove godine smo se potrudili da napravimo poklone u koje smo utkali ljubav i tako obradujemo naše "velike" drugarice.
Korona nas je spriječila da obiđemo sve ali šaljemo im naše poljupce i zakazujemo druženje sledeće godine.

DAN ZALJUBLJENIH

Danas smo u Dnevnom Centru Pljevlja organizovali zabavu povodom 14. februara - Dana zaljubljenih. Ovo je bila prilika i da na prigodan način obilježimo rođendane korisnika naših usluga rođenih u decembru, januaru i februaru.Proveli smo divno prijepodne uz muziku, ples, igru i druženje.Hvala onima koji su nam svojim osmjesima uljepšali ovo jutro.
Svima koji vole, srećan Dan zaljubljenih!

POKLONI ROTARY CLUB PLJEVLJA

Danas su u posjeti JU Dnevni centar Pljevlja bili prijatelji iz Rotary club Pljevlja. Kao i prethodnih godina i ovaj put su za nas pripremili SHOE-BOX paketiće koje smo uručili korisnicima pred novogodišnje praznike. Ova aktivnost realizovana je u saradnji sa Rotary klubom Ulcinj i Rotary klubovima engleske regije Southampton. Akcija dodjele SHOE-BOX paketića traje preko sedamnaest godina i počiva na ideji opšteg darivanja i povezivanja najmlađih širom svijeta. Paketići su označeni prema polu: za dječake i djevojčice i uzrastu: 1-3, 4-7, 8-11 i 12-15 godina i sadrže: igračke, kape, šalove, rukavice, čarape, higijenske pakete, ukrase, društvene igre, slagalice, bojice i slično. Posredstvom Rotari klubova, djeca regije Southampton pakuju novogodišnje paketiće za djevojčice i dječake iz različitih gradova svijeta, a Rotarijanci ih dijele onima kojima je to najpotrebnije u lokalnoj zajednici.
Zahvaljujemo se našim dragim prijateljima na uručenim poklonima i današnjoj posjeti Dnevnom centru.

Udruženju navijača Crvene Zvezde "Delije Pljevlja"

Zahvaljujemo se Udruženju navijača Crvene Zvezde "Delije Pljevlja" koji su i ove godine povodom pravoslavnog praznika Svetog Save obradovali djecu sa poklon paketićima i kalendarima.